perjantai 11. marraskuuta 2016

Rahin virkattu päällinen

Äitini vanha rahi kaipasi hieman uutta ilmettä ja päädyin virkkaamaan hänelle siihen uuden päällisen. Väriksi valikoitui harmaa trikookude, sillä lähes samaa väriä löytyy myös samaan huoneeseen aiemmin virkkaamastani pienestä matosta. Päällinen on virkattu pelkillä pylväillä ilman sen suurempia kikkailuja, mutta lopputuloksesta tuli kyllä sekä äitini että minun mielestäni todella kiva.


Vaikka rahilla on jo ikää, oli se säilynyt hyvässä ryhdissä. Uusi päällinen teki rahista kuin uuden. Rahin halkaisija on noin 55cm. 

 

Näin sen tein: 

Koukku 7mm

Tee kerroksen eka pylväs aina 3 ketjusilmukalla ja sulje jokainen kerros piilosilmukalla. Toista *-* koko kerroksen ajan.

1. krs: Virkkaa aloitussilmukkaan 12 pylvästä. 
2. krs: Virkkaa 2 pylvästä (p)  jokaiseen silmukkaan. (=24p)
3. krs: *1p, 2p seuraavaan silmukkaan* (=36p)
4. krs: *2p, 2p seuraavaan silmukkaan* (=48p)
5. krs: *3p, 2p seuraavaan silmukkaan* (=60p)
6. krs: *4p, 2p seuraavaan silmukkaan* (=72p)
7. krs: *5p, 2p seuraavaan silmukkaan* (=84p)
8. krs: *6p, 2p seuraavaan silmukkaan* (=96p)
9. krs: *7p, 2p seuraavaan silmukkaan* (=108p)

Jatka tarvittaessa lisäyksiä, kunnes ympyrä on rahin kokoinen. 

Seuraavalla kerroksella virkkaa 1p jokaisen silmukan takareunaan, jotta reuna kääntyy nätisti.
Jatkossa virkkaa 1p jokaiseen silmukkaan.
Jatka virkkaamista, kunnes reuna on rahin korkuinen.

Aloita kavennukset: Virkkaa ensimmäinen kavennuskerros vain silmukoiden takareunoihin. Kavenna 12 silmukkaa joka kerroksella tasaisin välein. Tee tällaisia kavennuskerroksia vähintään kaksi.


Kuteen määrän arviointi etukäteen osoittautui hankalaksi ja se menikin lopulta aika tiukille. Kude oli aika paksua ja sitä kuluikin lähes 3kg. Pohjan puolelle riitti lopulta vain pari kerrosta. Pujottelin lopuksi vielä pätkän kudetta uloimman kerroksen läpi ja solmin päät rusetille. Nyt päällinen pysyy hyvin paikallaan mutta sen saa kuitenkin helposti tarvittaessa pois, sillä rusetin avaamisen jälkeen reuna venyy juuri sopivasti. Rusetin voi pujottaa reunan alle, joten se ei näy pohjasta.


4 kommenttia:

  1. Kiitos tästä ohjeesta! Olen etsinyt kauan tämmöstä ohjetta, meillä juuri samanlainen ja samanvärinen rahi. :-D Sitä vielä tiesustelisin, että millä tyylillä teet kavennukset?

    VastaaPoista
  2. Kiva, että ohjeesta on iloa! :) Kaikkein yksinkertaisin keino kaventaa on jättää silmukka vaan väliin. Siitä saattaa jäädä reikä, mutta tuossa se ei ainakaan haittaa, kun kavennukset on lattiaa vasten.

    VastaaPoista
  3. Hieno!!! Samanlainen rahin pääällystysprojekti menossa. Itse teen kiinteillä silmukoilla.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...