torstai 21. helmikuuta 2013

Aurinkotekniikkaa

Aurinkoisia keväthankia ulkona. 
Aurinkotekniikka ja minä sisällä. 
Siitä oli tämä talviloma tehty.

Ensi viikolla pitäisi hallita aurinkotekniikka, joten siihen perehtymiseen meni pari lomapäivää. Kivaa puuhaa ja ennen kaikkea todella koukuttavaa, vaikka olisihan sitä voinut aurinkoiset talvipäivät viettää vaikkapa ulkonakin. 

Maalasin kankaat Emo-Tuotannon Ruiskuemulsiolla, johon lisäsin väripigmenttejä. Tein värikartan kuudella perusväripigmentillä, joita laitoin suhteessa 30 tippaa / 1dl. 

Vasemman puoleisessa kuvassa olevissa tilkuissa käytin vitivalkoista painopohjaa. Oikeanpuoleisessa kuvassa sen sijaan vertailin värejä luonnonvalkoisella lakanakankaalla ja vitivalkoisella painopohjalla. Pullojen alla olevissa tilkuissa kankaana on painopohja ja vasemmallapuolella olevissa lakanakangas. Yllättäen värit ovat aika samat. Ainoastaan sinisissä eron huomaa.


      


Innostuin kokeilemaan erilaisia materiaaleja ja esineitä kuvioiden aikaansaamiseksi. Tämä on kyllä sellainen tekniikka, että vain mielikuvitus on rajana siinä mitä kankaalle keksii laittaa. Lopputulos ei aina ole sellainen kuin oli suunnitellut, sillä yllätysmomenttina on kuvion muodostumisen lisäksi myös suunnitellun värin onnistuminen. Kokeilujen tekeminen on hauskaa, sillä lopputuloksella ei ole niin väliä. Epäonnistumistakin oppii :)


Kopiopaperipaketin kääre, tarra ja piirtoheitinkalvo.
Kukassa käytin kopiopaperipaketin käärettä kiiltävä puoli alaspäin. Kuulin, että se olisi mainio materiaali tähän tarkoitukseen ja niinhän se oli. Lopputulos on todella tarkka ja paperista saa leikattua helposti erimuotoisia kuvioita.

Pienemmässä sydämessä käytin piirtoheitinkalvoa. Kuviosta tuli todella tarkka, mutta kovin monimutkaisiin kuvioihin piirtoheitinkalvo ei sovi.

Yläpuolella olevassa sydämessä käytin tarraa, jonka leikkasin taustoineen ja asettelin kiiltävä puoli alaspäin kankaalle. En siis liimannut sitä. Kuviosta ei tullut kovin tarkka, mutta yllättäen myös tarran pienet kuviot siirtyivät kankaalle. 


Kontaktimuovi.
Kontaktimuovi osoittautui todella toimivaksi vaihtoehdoksi. Kuvioista tuli todella tarkat, vaikka aluksi näytti siltä, ettei liima jää riittävän tiiviisti kiinni märkään kankaaseen. Kontaktimuovi tuntuu soveltuvan aurinkotekniikkaan jopa kankaanpainoa paremmin, sillä ainakin itselläni kankaanpainossa väriä pääsee usein reunojen alle. Tämä itseasiassa todella hyvä tapa, jos haluaa saada aikaan pienistä osista koostuvia kuvioita, kuten kirjaimia keskustoineen ja pisteineen. 


Kolikko ja napit.
Kolikko toimii hyvin, mikäli haluaa saada aikaan ympyröitä. Yllätyin, että nappien reiät tulivat noinkin selkeästi näkyviin. Näissä napeissa kangasta vasten oleva puoli oli täysin tasainen. 


Avain. 
Perinteinen Abloy-avain sopii aurinkotekniikkaan loistavasti, koska toinen puoli on täysin sileä. Tekniikkaan tutustuessani näin jossakin avaimella tehtyjä kuvioita. Tuskinpa olisin muuten keksinyt käyttää tätä.


Metalliset askartelukuviot.
Näitä metallisia askartelukuvioita on kerääntynyt laatikkojen pohjalle vuosien saatossa, eikä niitä ole tullut viime aikoina käytettyä mihinkään. Onneksi löytyi nyt käyttöä niillekin. Myös pienillä tähdillä voisi saada aika kivoja kuvioita aikaiseksi, vai ovatkohan ne liian pieniä...


Pitsi.
Etsin kaupasta muovista pitsivahakangasta, mutta löysinkin sattumalta muovista hyllynreunapitsiä. Tykkään lopputuloksesta kovasti. Lopputulos on yllättävän tarkka. Ja mikä parasta pitsin reunassa oli valmiiksi tarra, jolla pitsin sai liimattua paikalleen. Helpoksi oli siis homma tehty. :)




Kakkupaperilla lopputuloksesta ei tullut yhtä tarkka kuin muovisella pitsillä, mutta yllättävän kiva kuitenkin. Kaapista sattui löytymään kultaista kakkupaperia (Kiitos, Maija! :D), jonka päällipuoli on todella kiiltävä ja liukas. En tiedä toimisiko tavallinen valkoinen kakkupaperi yhtä hyvin. Kaikkea en jaksanut ja ehtinyt kokeilla :)



   

Kuten huomaa, innostuin kokeilemaan yhtä jos toista, mitä kaapeista löytyi. Päätin siis kokeilla myös leimasia. No, kaikki ei voi onnistua, mutta tulipahan kokeiltua. Tällaisenaan lopputuloksesta ei saa selvää, mutta ehkäpä kankaaseen voisi piirtää ohuella mustalla kynällä kuvion ääriviivat – tietysti jos osaisi tehdä sen siististi. Pöllökuvassa se voisi ehkä onnistuakin.


Efektisuola.
Kaapista tuli vastaan lähinnä silkkimaalaukseen tarkoitettua efektisuolaa, joten päätin kokeilla sitäkin. Toimihan se tässäkin hienosti. Oliskohan tavallinen merisuola mahtanut toimia miten? Sitä ei sattunut tällä kertaa olemaan kaapissa, joten kokeilu jäi.






Märkänä rypistetty.

Kaikkein jännimmät kuviot sai aikaan rypistämällä kankaan heti maalaamisen jälkeen. Vasemmanpuoleisissa kuvassa kangas on kuivunut mutta silittämättä. Oikeanpuoleisessa kuvassa isompi pala silitetty ja pienempi silittämättä. Lopputulos on aika sama kuin batiikkivärjäysessä, mutta ehkäpä vieläkin hienompi.

Puuvillalanka.
Kankaiden rispaantuneista reunoista roikkuneet langat tuntuivat tulevan näkyviin niissä kokeiluissa, joissa en olisi sellaisia raitoja kaivannut, joten päätin kokeilla saa ihan tarkoituksella. Laitoin kankaan alle ohutta puuvillalankaa ja tulihan sekin onneksi näkyviin. Kankaan nurjalta puolelta langan kuvio näkyy itseasiassa paremmin, mutta kuvan ottaminen siitä unohtui.

Aurinkotekniikka selätetty. Nyt muiden lomaprojektien pariin :)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...