keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Trikootonttulakkeja

Hurautin pari tonttulakkia jouluisen punaisesta trikoosta. Isompi meni lahjaksi ystävän 3-vuotiaalle ja toinen on oman murun ensimmäinen tonttulakki ensimmäisenä joulunaan. Kangas on Ikasyrin Lumihiutale luomujerseytä, jonka ostin jo vuosi sitten Kädentaitomessuilta juurikin tonttulakkeja varten, mutta toteutus jäi vasta tähän jouluun.


Piirtelin kaavat näihin itse. Alla on käyttämäni mitat ja ohjeentapaista, jos niistä on jollekin apua. Hiipasta voi sitten muotoilla kukin haluamansa. Mittoihin toki vaikuttaa kankaan ja resorin joustavuus, mutta trikoisen tonttulakin koon kanssa ei lopulta ole kovin tarkkaa, sillä se venyy pään mukaan. Kokeilin tuota pienempää pipoa omaan päähäni ja kyllä se venyi jopa siihen, vaikka pipo hiukan kiristikin :) Huomaathan muuten, että allaolevat mitat sisältää saumanvarat!

Pienempi (noin 1-2v):  Yhden lakkikappaleen lev. 24cm ja kork. 30cm saumanvaroineen. 
Resori saumanvaroineen 8cm x 36cm. 
Isompi (noin 3v-jopa aikuinen): Yhden lakkikappaleen lev. 25cm ja kork. 35cm saumanvaroineen. Resori saumanvaroineen 8cm x 37cm. 

Ohje: Leikkaa kaksi lakkikappaletta ja muotoile hiippa mieleiseksi. Aseta lakkikappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele sivusaumat (halutessasi voit ommella kulkusen jo tässä vaiheessa väliin esimerkiksi ohueen nauhaan pujotettuna). Ompele resori renkaaksi eli ompele lyhyet päät yhteen oikeat puolet vastakkain. Taita resori pitkittäin kaksinkerroin, nurjapuoli jää sisälle. Käännä lakkiosa oikein päin. Aseta resori lakin alareunaan lakin oikeaa puolta vasten, kaksinkertaisen resorin leikatut reunat ja lakin alareuna ovat kohdakkain. Huolellinen nuppineulaus kannattaa, jotta resori asettuu tasaisesti. Ompele venyttäen resoria, älä venytä lakkikangasta! Itse jätin resorin sauman lakin toiseen sivusaumaan, jotta ei ole väliä kumpi on etu- ja kumpi takakappale, mutta voi resorin sauman jättää keskelle taaksekin.Isomman tytön tonttulakkiin ompelin kulkusen, mutta pienemmän jätin kulkusettomaksi. Sen voi sitten lisätä myöhempinä vuosina.

Näiden tonttulakkien myötä oikein ihanaa 
ja rauhallista joulunaikaa kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...